Rövidtávon

 

 

Rövid távú befektetésnél a biztonság mellett a legfontosabb szempont a likviditás, azaz, hogy bármikor a pénzünkhöz jussunk és ne kapjunk kézhez kisebb összeget, mint amekkorát befektettünk...

 

 

Éppen ezért, az árfolyamok esetében jellemzően hullámhegyeket és hullámvölgyeket produkáló, hozamnyereséggel kecsegtető, részvény típusú értékpapírok helyett a kamatozó, vagyis biztos hozamot jelentő instrumentumok javasolhatók rövidebb időtávra.

 

Ezek legegyszerűbb formája a bankbetét, mely lehet látra szóló (általában elhanyagolható kamattal) és lehet lekötött betét, melynek hozama jellemzően a mindenkori infláció alatt van valamivel.

 

Ennél jobb megoldás lehet, ha állampapírokban gondolkodunk, melyek különböző futamidejűek lehetnek.

  • Az egy évet meg nem haladó futamidejű államkötvényeket hívjuk diszkontkincstárjegynek. Ezekre a papírokra az jellemző, hogy futamidejük végén a névértéket fizetik ki, megvásárlásukkor azonban diszkont áron (a hátralévő futamidő arányában értékük csökkentett) juthatunk hozzájuk. Az állampapírok kamatát jellemzően a kibocsátáskori inflációt kicsivel meghaladó szinten határozzák meg.
  • Kamatozó jellegű értékpapírok még a vállalati és pénzintézeti kötvények, melyek kamata jellemzően az állampapírokénál magasabb szintű.

 

 

FONTOS tudnunk:

 

  • hogy annál magasabb a kamat, minél nagyobb a befektető kockázata. Az állami visszafizetési garancia még napjainkban is bizalomkeltőbb lehet, mint egy adott vállalat által jelentett biztonság.
  • hogy bár a kötvények fix kamatozó jellegű értékpapírok, azokon veszteni is lehet, mivel a fix kamat csak a lejárat időpontjára vonatkozik. Ha a papírt a lejárata előtt adjuk el, vagyis kivesszük a pénzünket a befektetéséből, akkor azt diszkont áron tehetjük meg. A vevő számára fontos tényező lesz, hogy mekkora haszon várható az adott papíron annak lejáratáig, és ha időközben a piaci viszonyok (banki alapkamat, infláció) változtak, előfordulhat, hogy inkább az új kibocsátású papírokba érdemes befektetnie amennyiben azon magasabb a kamat. Így az eladó is kénytelen áron alul eladnia a kötvényét, ha szabadulni akar tőle, vagyis ebből veszteség is származhat. Éppen ezért rövidtávra, likvid tartalék céljára inkább a diszkontkincstárjegyek ajánlottak.
  • a banki, alapkezelői vagy biztosítói államkötvény alapok többféle lejáratú kötvény sorozatot is tartanak a portfóliójukban, így nagyban tudják mérsékelni a likviditási árfolyam kockázatot.

 

Tudjon meg többet! - Tovább a regisztrációhoz >>

 

Kapcsolat >>