Hosszútávon

 

 

 

A hosszú távú célokra szánt megtakarított pénzünket olyan eszközökbe érdemes fektetni, amihez nem lehet könnyen hozzáférni és a felhalmozott összeget elkölteni.

 

 

Hosszabb távú befektetéseken alapvetően az öt éven túli konstrukciókat értjük, de sok esetben érdemes akár tíz éven túl is gondolkodnunk (gyermekek életkezdésére, nyugdíj). Ekkor a nélkülözhetetlen biztonság mellett a hozam elvárásaink értékelődnek fel a likviditással szemben. Így bátrabban választhatunk a portfólióba hozam nyereséget produkáló, részvény típusú instrumentumokat.

 

Ha egy már korábban összegyűjtött tőkét helyezzük el, azt leginkább befektetésként tartjuk számon, ellenben ha folyamatosan teszünk félre, megtakarításról beszélünk.

 

Hosszútávra tervezett befektetésünket helyezhetjük banki, értékpapír kezelői, biztosítói számlára, de nagyon lényeges, hogy jól válasszuk meg azt a formát, aminek irányába elkötelezzük magunkat.

 

 

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni megtakarításkor?

 

  • Milyen célra gyűjt?
  • Mekkora megtakarított összeggel rendelkezik jelenleg, és ezt az összeget milyen időtartamra tudja nélkülözni?
  • Milyen feltételekkel juthat a lekötött pénzéhez, ha a futamidő lejárta előtt mégis szüksége lenne rá?
  • Van-e összefüggés az elérhető hozam és a kockázat között?
  • Vonatkozik-e az OBA betétvédelme a megtakarításra?
  • Mi alapján hasonlíthatóak össze az egyes banki termékek?
  • Érdemes-e mindent „egy lapra” feltenni?

 

Tudjon meg többet a fenti szempontokról! - Tovább a regisztrációhoz >>

 

FONTOS tudni, hogy öt év feletti időtávban már igénybe vehetjük a hozam adó mentességet. Ez azt jelenti, hogy ha a baknál vagy értékpapír kezelőnél tartós befektetői / betét számla konstrukciót választunk, akkor 3 év után kedvezményes adózással, öt év után adómentesen juthatunk a hozamhoz.

 

Ekkora időtávon egy tőke meg is duplázódhat, így ez egyáltalán nem mindegy. Ugyanez az adókedvezmény alanyi jogon jár a biztosítói számlákhoz is. A folyamatos díjfizetésű, megtakarítási biztosítói számlákra ez a 6. és a 10. év után érvényes.

 

A banki és értékpapír kezelői számlán választhatók konkrét részvények, kötvények, különböző befektetési alapok, míg a biztosítói számlákon kizárólag eszközalapok vásárolhatóak. Ezek rendkívül különböző befektetési stratégiákat, földrajzi területeket, iparágakat, nyersanyagokat lefedő befektetési instrumentumok, melyek adott esetben garanciával, árfolyamvédelmemmel is rendelkezhetnek.

 

 A választható lehetőségek sokszínűsége, a különböző megoldások eltérő rugalmassága és költségszerkezete, valamint egy esetleges tragédia esetén történő öröklés procedúra szükségessé teszi, hogy kiválasztásukkor szakember tanácsát vegyük igénybe, mivel egy rossz választás eredményeként született szerződésből többnyire csak nagy anyagi veszteség árán lehet szabadulni.

 

 A hosszú távú eredményes vagyonkezelés alapja az ekkora időtávon gyakorta változó gazdasági környezethez való alkalmazkodás, ezt segíti elő hatékonyan a jól megválasztott folyamatos tanácsadói szolgáltatást is.

 

 

Tudjon meg többet! - Tovább a regisztrációhoz >>

 

Kapcsolat >>