Sikerdíjas befektetés kezelés - van ilyen?

 

Az elmúlt években jól megfigyelhető, ahogy a fejlett világban a jegybanki kamatok gyakorlatilag 0 közeli szintre csökkentek. Ezzel párhuzamosan a banki megtakarítási formák, betétek vagy pénzpiaci alapok szintén csupán pár tized százalék kamatot adnak, még az állampapírok kamat szintje is pusztán 1-3%.
Sokan tapasztalják, hogy a bankban, néhány millió forintnyi betétben tartott pénzük gyakorlatilag a kamatadó és a költségek levonása után alig néhány száz forinttal gyarapszik, ami azt is jelenti, hogy reál értékben igazából csökken!


A mostani alacsony hozam környezetben az is lényeges szempont lett, hogy ha valamibe befektetem a pénzem, akkor ne terheljenek rám akár már az elején néhány százalék költséget, mert akkor akár egy évig csak a költségeim vissza termelése az eredmény...
Magasabb kockázatú eszközöket, részvényeket kerülik a befektetők mostanság, hiszen nagyon hektikusak az árfolyam mozgások, nagy emelkedések és nagy esések váltakoznak, volatilitás jellemzi a részvény piacokat. Számos globális kockázat is felerősödött napjainkban.

Felmerül tehát a kérdés, hogy akkor mibe fektessek, hogy ha biztonságban akarom tudni a pénzem, de reál értéken is némi gyarapodást szeretnék látni?!

Átalakulóban a privát banki üzletág?
Megfigyelhető, hogy egyre nagyobb teret nyer az olyan befektetési szolgáltatás, ahol a kezelő érdekelt abban, hogy jó, az elvárásoknak megfelelő eredményt érjen el.
Ezt hívják sikerdijas vagyonkezelésnek. Néhány évvel ezelőtt ilyen szolgáltatásért le kellett tennem 80-100 millió forintot, ma viszont már elérhető ilyen szolgáltatás akár 5-10 millió forinttal is.

Mi monitoroztuk az elérhető privát banki szolgáltatókat, és leszerződtünk az általunk preferálttal.

A legfontosabb szempont a biztonságos piaci szereplőn túl az volt, hogy milyen befektetési portfolióban gondolkoznak.
Az általunk választott szolgáltató eszköz összetétele alapvetően fejlett piaci, kibocsátói garanciával bíró vállalati kötvényeket tartalmazó portfolió lett. Ezek a főként nyugat-európai vállalati kötvények jól tervezhetően 3-4% kamatot fizetnek euróban éves szinten, és ehhez még kalkulálható néhány százalékos forint gyengülés évente az euróhoz képest.


Kiharcoltunk egy olyan feltételt, hogy a benchmark hozam éves nettó 5%, és az e feletti eredményen van csak a befektetés kezelőnek sikerdíja. Ezáltal abban érdekeltek, hogy alacsony kockázatú portfolióval is érjenek el 5%-nál magasabb eredményt.

Mivel a másik fontos szempontunk a költség érzékenység volt, ezért olyan portfóliót javasoltunk csak, amibe nincs beszállási, és nincs kiszállási költség sem.

A biztonsággal kapcsolatos elvárásaink az alábbiak voltak:
- nagy szolgáltató,
- 100 ezer euróig terjedő BEVA garancia
- nemzetközileg elismert letétkezelő

Érdeklődő ügyfeleinknek egy találkozót szoktunk szervezni, ahol bemutatkozhatnak, és személyesen lehet benyomást szerezni róluk!