Bónusz? Cafeteria? Béren kívüli juttatás?

 

A munkáltatóknak versenyezniük kell a megbízható, minőségi munkavállalókért. Teszik ezt úgy, hogy munkáltatói brandet építenek, ’jó munkahelyként’ pozícionálják magukat, közösségi zárt csoportokat hoznak létre, kommunikálnak a lehető legtöbb fórumon leendő és meglévő munkavállalóikkal, csapatot építenek, képzéseket szerveznek…. és folyamatosan azon törik a fejüket, hogy milyen, a munkabéren felüli egyéb juttatással csábítsák-tartsák meg őket.

Az EliteFinance pénzügyi szakértői összefoglalják az elmúlt hetek cafeteriával kapcsolatos híreit.


„Vannak cégek, akik „csak” autót, laptopot, telefont – vagyis munkaeszközöket biztosítanak a béren kívül. Jelenleg ugyanis kevés más lehetőségük van. A legtöbben a munkahelyi étkezést, vagy az élelmiszer vásárlást támogatják. Néhány munkaadó biztosítást, lakástakarékpénztárt, „munkáltatói lakáscélú támogatást”, esetleg sportrendezvényekre szóló belépőket fizet munkavállalóinak. De az adók, a juttatások (és a bér) után fizetendő járulékok megnehezítik a döntést. A legtöbb cégnél minden száz forintból 68 az államnak megy. Ez található az egyik serpenyőben, szemben a kollégák lojalitásáért és a fluktuáció ellen folytatott harccal.” – mondja el tapasztalatát Balázs Gyöngyi, független pénzügyi tanácsadó.


A törvényalkotási bizottság a napokban javasolta, hogy a munkáltatók egészségügyi ellátást biztosítsanak alkalmazottaiknak, hiszen ez adómentes juttatás lehet. A mára már „egészségügyi cafeteria” néven ismert beterjesztés 16-os paragrafusa így hangzik: „az egészségügyi miniszter (…) rendeletben határozza meg azokat az egészségügyi ellátásokat, amelyeket a munkáltató – nem pénzben kapott juttatásként – adómentesen biztosíthat a munkavállaló számára.” „A javaslatban nem szerepel összeghatár, igaz az sem, hogy milyen szolgáltatásokat lehet majd utalvány formájában teljesíteni.” – kommentálja a dokumentumot az Elite Finance.


A jelenlegi SZÉP-kártya, az Erzsébet utalvány és a már új elemként ismert „készpénzutalvány” versenyezhet tovább az egészségügyi cafeteriával. A jelenlegi elgondolás szerint ugyanis utóbbira sem személyi jövedelemadót, sem egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetni.

 

Ön, mint munkavállaló mit választana? 

Az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, a képzési költségek átvállalása, az önkéntes pénztárakba (egészség és önsegélyező pénztárak) befizetett munkáltatói hozzájárulás ugyanis megszűnik béren kívüli juttatásként. Sőt, az is felröppent az interneten, hogy az Erzsébet-utalvány is megszűnik. 

 

Lehet, hogy a legjobb út az öngondoskodás? 

Egyre többen gondolják úgy, hogy ha a munkaadók, illetve az állam nem biztosítja megfelelő mértékben vagy minőségben az egészségügyi ellátást, a nyugdíjat és más szociális szolgáltatásokat, akkor a legjobb választás, ha saját magunk teremtjük meg ennek feltételeit. 

 

Mivel a beterjesztést még nem hagyták jóvá és a törvényi szintre jutásig számtalan változást is lehetséges, a munkáltatók a sok bizonytalanság miatt valószínűleg továbbra is a legegyszerűbb, étkezési utalványos megoldást fogják majd választani. Tehát a nyugdíj, a nyugdíj célú megtakarítás, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés és minden ilyen célú öngondoskodás a privát megtakarításokat terheli majd nagy valószínűséggel.


Az EliteFinance, mint független pénzügyi tanácsadó cég segít eligazodni ezen a a jelenleg igencsak zavaros és folyamatosan változó területen is .