Párnacihában áll a pénz?

 

 

Az elmúlt napok híre volt, hogy emelkedett a bankok kezelési költsége és csökkent a kamat. Emiatt sokan úgy gondolják, nem érdemes bankban tartani a pénzüket.

 

A statisztikák szerint tízből négy embernek már eddig is a „párnaciha” jelentette a biztonságot és a megtakarítást, ráadásul amellett, hogy a pénzügyi jártasság csak kis lépésekkel haladt előre az elmúlt öt évben, most még a kormány is a költéseket serkentené. 

 

Tény, hogy a magyarok többsége még mindig bankbetétben, és ami ennél is elgondolkodtatóbb, hogy készpénzben tartja felhalmozásai jelentős részét. Ezt a képet csak az állampapírokba vándorló  hatalmas, 500 milliárd Ft feletti rész színezi egy kissé. A 2015-ös, közel 7 000 milliárd forintos betétállomány ugyanis kirívóan magasnak számít a fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országok között.

 

 

A GFK negyedéves Retail Banking Monitor elemzése szerint a felnőtt lakosság 60%-a egyrészt nem tartja magát tájékozottnak, másrészt nem ismeri ki magát a pénzügyi termékek körében. „Négyből egy megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy nem bízik a bankokban, és ötből ketten inkább otthon tartják a pénzüket mondván, ott nagyobb biztonságban van a megtakarításuk, mint a pénzintézeteknél. Mindazonáltal háromból egy válaszadó mondta azt, hogy mielőtt pénzügyi döntést hoz, gondosan tájékozódik, és így igyekszik a számára legmegfelelőbb döntést meghozni.”

(Forrás: hvg.hu)

 

Ezzel együtt a vagyongyarapítással kapcsolatos céljainkat számszerűsíteni kell – majd időről-időre felülvizsgálni, leginkább tíz éves időszakokban érdemes gondolkodni. Mielőbb állítsunk fel a rendelkezésünkre álló időtáv és anyagi lehetőségeink alapján egy konkrét tervet céljaink megvalósítására – amiben az otthonteremtéstől az egészségügyi kiadásokon át a különböző biztosításokig sok mindenre érdemes gondolni - így kiszámíthatóvá, de mindenképpen sokkal kezelhetőbbé válnak az egyébként váratlan élethelyzetek megoldásai.

 

Ha változtatunk pénzügyeinkhez való hozzáállásunkon: nyitott szemmel figyeljük a minket körülvevő mindennapi és alapvető gazdasági híreket és hajlandóak vagyunk segítséget is kérni, más megoldásunk is lesz, mint párnacihában tartani megtakarításainkat!

 

Segítségképpen tovább boncolgatjuk a témát – ahogy mondtuk: vannak alternatív megtakarítási módszerek – ezekről olvashat a további hírleveleinkben!

 

Feliratkozás >>

 

Ön milyen megoldást választana – írjon nekünk miről olvasna leginkább:

  • folyószámla
  • megtakarítási számla
  • banki betét
  • banki kötvény
  • állampapír
  • befektetési jegy
  • részvény
  • párnacihában éri-e meg gyűjteni a forintokat? 

 

info@elitefinance.hu